Leírás
A manióka növény gyökerébõl nyerjük a tápiókakeményítõt. Ehhez nem csak leõrlik a gyökeret, hanem különleges eljárással nyerik ki belõle a keményítõt. Az egészet átmossák, pépesítik, majd különválasztják a folyadékot. Így készül el ez az alternatív keményítõ, mellyel nyugodtan helyettesíthetjük a hagyományos lisztet is.
Alkalmas sütésre, fõzésre, kiváló adalékanyag szószokhoz, fõzelékekhez. Ez az egyik leginkább konyhabarátnak nevezhetõ keményítõféle, mert amellett, hogy mellékíz és színmentes, rendkívül sima, csomómentes ételeket készíthetünk vele. Nagy elõnye, hogy gyors hûtés során sem csapódik ki a fõtt ételbõl, így kitûnõen viseli a hûtési folyamatokat is.
Másik fontos tulajdonsága, hogy az ebbõl készített ételek ropogósra, kérgesre sülnek, ezért nagyon ajánljuk kenyerek, péksütemények elkészítéséhez. Ha maglisztekhez keverjük a tápióka keményítõt, igazi, szivacsos kenyérállagot kaphatunk végeredményként.
Lektineket, szaponinokat, fitátsavat és semmilyen antinutritív anyagot nem tartalmaz.