Leírás
Lekvárkészítésnél a citromsav elõsegíti a zselésedési folyamatot és kiemeli a gyümölcsök természetes ízét. Élelmiszerekben elsõsorban antioxidánsként (bár önállóan nincs ilyen hatása, elõsegíti a többi antioxidáns hatását), savanyúságot-szabályozó anyagként, valamint ízesítõszerként alkalmazzák E330 néven. Gyümölcsételek esetén késlelteti a gyümölcsök oxigén hatására történõ elszínezõdését. Napi maximum beviteli mennyisége nincs korlátozva.
A gyári konyhai és fürdõszobai tisztítószerek többsége, kis százalékban ugyan, de tartalmaz citromsavat. A citrusillat továbbá kellemes közérzettel és magával a tisztaság érzetével párosítható, ezért illatosítók gyártásánál is felhasználják.
Mivel a citromsav kitûnõ vízkõtlenítõszer, és nem mérgezõ, az ecettel ellentétben pedig szagtalan házi tisztítószereink, öblítõszereink alapanyaga. Továbbá, mivel a vizet lágyítja, így hasznos adalékanyag szappanok és mosószerek gyártásánál is.