Leírás
Összetevõk:
zab*
*= Ellenõrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Jelentõség, hatások:
Rosttartalmának köszönhetõen kedvezõen hat a koleszterin- és vércukorszintre. Lassítja a cukor felszívódását a bélben és a gyomor kiürülését, csökkenti az éhségérzetet és növeli a teltségérzetet, ezért azoknak, akik fogyni szeretnének, érdemes köretként zabot fogyasztani rizs helyett. A cukorbetegek diétájába is érdemes beilleszteni.
Ugyancsak a rostoknak köszönhetõen segíti a bélmûködést és csökkenti a székrekedéses panaszokat.
Kutatások a bõrgyógyászat területén is jótékony hatásairól számolnak be, illetve általános gyulladáscsökkentõ hatása is lehet.
A vitamin és ásványi anyagok közül tartalmaz E-, B1-, B5- és B9-vitamint, vasat és magnéziumot. A többi gabonához képest magas a fehérjetartalma.
Gluténérzékenyeknek nem javasolt a fogyasztása! A zab ugyan nem tartalmaz glutént, de gyakran együtt termesztik búzával, rozzsal, árpával, így könnyen szennyezõdhet gluténnal.