Leírás
Összetevõk:
köles*
*= Ellenõrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Jelentõség, hatások:
A köles összetett szénhidráttartalmánál fogva alacsony glikémiás indexû, így beilleszthetõ a cukorbetegek, inzlinrezisztenciások, fogyókúrázók étrendjébe. Magas rosttartalma segíti az emésztést, növeli a jóllakottságérzetet és a puffadásos panaszokat is segít csökkenteni. Fehérjéinek aminosav-összetétele ideális, különösen metionin- és cisztein-tartalma kiemelendõ, amelyek májvédõ hatásúak, ezért a köles fogyasztása májproblémák esetén is ajánlott, illetve jó hatású lehet gyulladásos betegségekben is (hörghurut, vesegyulladás, tüdõgyulladás).
A köles zsírtartalma valamivel magasabb, mint a többi gabonáé (tárolásnál ezt érdemes figyelembe venni, mert könnyebben avasodik ? érdemes lehet hûtõben tárolni). Zsírsavösszetétele kedvezõ, hiszen tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat (linolsav), amelyek segítenek csökkenteni a ?rossz? keleszterinszintet és növelni a ?jót?. Ezen kívül szerepük van a daganatmegelõzésben és a szív- és érrendszeri problémák kezelésében, megelõzésében.
A többi gabonához képest kimagasló a vitamin- és ásványi anyagtartalma. Jelentõs B-vitamin, cink-, magnézium-, folsav-, vas- és szilíciumforrás. Ezek hozzájárulnak az idegrendszer, a csontok, a bõr, a haj és a körmök épségéhez.
Melegítõ hatású gabona.